Als je ogen droog zijn vermoeid waren na een lange dag naar een computerscherm staren, dan bent je niet alleen. Het dragen van een blauwlichtbril klinkt misschien als een goede oplossing, maar uit een recente studie blijkt dat er weinig bewijs is voor het gebruik van blauwblokkerende filters bij het voorkomen van digitale vermoeide ogen.

Maar het is bekend dat blauw licht je slaapschema saboteert omdat het je circadiane ritme verstoort (oftewel je interne klok die je vertelt wanneer het tijd is om te slapen of wakker te zijn). Dus als je ‘s avonds laat door je telefoon scrollt of last hebt van slapeloosheid, is een blauwlichtbril misschien een goede optie.

Niet te ontkomen aan schermen

Nu de meesten van ons er niet aan ontkomen om in ons dagelijks leven tablets, computers en telefoons te moeten gebruiken, hoe gaan we dan om met de negatieve gevolgen van digitale schermen? Oogarts Nicole Bajic, MD, bespreekt een blauwlichtbril en welke andere manieren je kunt doen om digitale vermoeidheid van de ogen te voorkomen. Het zal je misschien verbazen, maar veel oogproblemen die worden veroorzaakt door digitale schermen zijn niet te wijten aan blauw licht.  

Het Computer vision syndrome

Dr. Bajic zegt dat veel mensen oogproblemen ondervinden van digitale schermen, maar dat de meeste problemen vallen onder de term computer vision syndrome (CVS). (Het wordt soms ook digitale oogvermoeidheid genoemd.) Enkele symptomen zijn: Waterige ogen, droge ogen, wazig zicht, gevoeligheid voor licht, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, concentratieproblemen, branderige ogen, jeukende ogen of moeite om je ogen open te houden.

CVS is een breed scala van problemen met oogvermoeidheid en ongemak. je ogen zijn voortdurend van focus aan het veranderen en bewegen terwijl je naar het scherm kijkt. Bovendien kunnen de schittering en het contrast zwaar zijn voor je ogen. Hoewel je dus oogirritatie kunt ondervinden van een lange dag werken aan je computer, is je oogongemak niet direct te wijten aan het blauwe licht zelf. Hoewel een blauwlichtbril niet effectief is om digitale vermoeidheid van de ogen te voorkomen, kan het geen kwaad om hem te dragen. “Het is niet schadelijk om ze de hele dag te dragen,” zegt Dr. Bajic.

Alternatief

“Als iemand lichtgevoelig is door migraine of andere lichtgevoelige aandoeningen, kan hij een FL-41 tint krijgen, wat een betere optie is dan een blauwlichtbril,” zegt Dr. Bajic. De FL-41 tint, die varieert van een rozeachtige kleur tot een amberachtige kleur, filtert de golflengten blauw en groen. Die kleuren zijn hinderlijk voor patiënten met lichtgevoeligheid.