Zou het geen prachtige wereld zijn als niemand bang hoefde te zijn voor de diagnose kanker? Wat te denken van de wetenschap dat een geliefde niet op een wachtlijst voor een orgaandonatie zou hoeven te staan? Elke dag werken wetenschappers en artsen hard aan medische vooruitgang. De 21e eeuw is pas 19 jaar oud, en we hebben al een aantal verbazingwekkende doorbraken gehad.

Van de voltooiing van het ontwerp van het menselijk genoom tot geavanceerde kankerbehandelingen, er zijn enkele ongelooflijke medische doorbraken die de manier veranderen waarop aandoeningen en ziekten worden behandeld. Deze doorbraken staan niet in een bepaalde volgorde, omdat ze elk op zich belangrijk zijn.

Medische doorbraak #1: Kunstmatige Organen

Door ongelukken, ziektes en geboorteafwijkingen is er een constante behoefte aan orgaantransplantaties om een leven voort te zetten. Momenteel is onze enige optie orgaandonatie.

Hoewel dit een geweldige manier is om een probleem te corrigeren, is er een levende donor of een donor die is overleden voor nodig om dit mogelijk te maken.

De emotionele bagage die gepaard gaat met het aanvaarden van een orgaan van een ander persoon is enorm – om nog maar te zwijgen van de zorgen die men zich maakt over de vraag of het nieuwe orgaan zal worden aanvaard of afgewezen.

Medische doorbraak #2: HIV-behandelingen

De behandeling van HIV, of AIDS, heeft een lange weg afgelegd sinds het begin van de ziekte in de jaren 1980. Oorspronkelijk bestond de behandeling uit een enkele kuur die niet effectief was omdat er veel medicijnen afzonderlijk werden ingenomen. Het was moeilijk voor patiënten om op schema te blijven met zoveel medicijnen, en de bijwerkingen waren talrijk.

De monotherapieën (behandelingen met één geneesmiddel) maakten het ook mogelijk dat HIV veranderde of muteerde in een vorm die uiteindelijk niet meer reageerde op de afzonderlijke geneesmiddelen. Met andere woorden, de ziekte werd immuun voor de beschikbare behandelingen.

Medische doorbraak #3: Functionele MRI (Magnetic Resonance Imaging)

Functionele MRI’s, of fMRI’s, maken het voor artsen en wetenschappers mogelijk om virtueel gedachten te lezen.Met gewone MRI’s kunnen artsen zien hoe de hersenen eruit zien, terwijl ze met fMRI’s kunnen zien wat de hersenen doen.

Artsen kunnen veranderingen in de hersencellen, het zuurstofgehalte, de bloedsomloop en de werking van de neuronen volgen en zo laten zien welke delen van de hersenen betrokken zijn bij specifieke activiteiten. Door naar normale, zieke en gewonde hersenen te kijken, kunnen onderzoekers de hersenen en het ruggenmerg beoordelen zonder invasieve procedures of pijnlijke medicijninjecties. 

Medische doorbraak #4: Bionische prothesen

Mensen die ledematen hebben verloren of zonder ledematen zijn geboren, hebben nu de mogelijkheid om het ontbrekende stuk van hun lichaam te vervangen door een volledig functioneel apparaat. Bionische ledematen zoals handen, armen, voeten en benen kunnen worden geplaatst met behulp van een app op de iPad of een computer.

In 3D-computermodellen worden contactdoosontwerpen gebruikt om deze ledematen bruikbaar te maken en zo echt mogelijk te laten aanvoelen.

Stel je eens voor hoe blij een jongetje is als hij weer kan rennen met een bionisch been, of hoe blij een meisje is als ze met haar bionische hand haar eigen make-up en haar doet voor het schoolbal.