Je hoeft niet een van de beste videospelletjes aller tijden te zijn om een plaats te verdienen als een van de best verdienende videospelfranchises. Speel je kaarten goed uit, dan kun je bij de grote spelers horen. Moderne ontwikkelaars kunnen leren van tientallen jaren spelgeschiedenis. Eén ding is zeker: er is meer dan één weg naar de overwinning.

Sommige van de meest winstgevende videospelfranchises zijn compleet met videospelfilmadaptaties. Sommige videospelfranchises zijn niet eens begonnen als videospelfabrikant, maar domineerden al snel de markt met hun eigen reeks games. Dit zijn de grootste franchises die op wereldschaal de videospelletjesmarkten domineren.

1. Pokemon

Toen het Pokemon team de slogan “Gotta catch ’em all,” gebruikte, wisten we niet dat ze het meenden. Deze franchise begon met de release van Pokemon Red, Blue en Green voor de Game Boy in 1996. Het team heeft meer dan $100 miljard opgebracht, waarvan $19 miljard alleen al uit games. De meest recente releases van de Pokemon franchise zijn Pokemon Sword and Shield.

2. Star Wars

De kracht is serieus sterk in deze franchise. Star Wars is vooral bekend als een reeks avonturenfilms uit de ruimte, die eind jaren ’70 voor het eerst werden uitgebracht. Deze sci-fi klassieker heeft echter ook een overvloed aan videogames. De Star Wars-games zijn begonnen in de arcadekasten en hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld over talloze consoles, platforms en systemen, met een enorm scala aan genres. Er zijn Star Wars RPG’s, MMO’s, racegames, en nog veel meer.

De Star Wars-franchise heeft meer dan 70 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd, waarvan 6 miljard dollar uit games. Het meest recente Star Wars videospel dat is uitgebracht is Star Wars Squadrons.

3. Mario

Op de derde plaats komt ‘s werelds favoriete loodgieter-Mario. De Super Mario-franchise is meer dan 38 miljard dollar waard. Het is vooral bekend vanwege Mario, het hoofdpersonage en de mascotte van moederbedrijf Nintendo. De meest recente Mario-titel die is uitgebracht is Super Mario Odyssey voor de Nintendo Switch.

4. Dragonball

Eeuwige Draak, bij je naam, roep ik een franchise van 27 miljard dollar op! Dat klopt; de Dragon Ball franchise is een van de grootste die er is, met $6.2 miljard uit games. Deze franchise begon als een eenmalige manga van Akira Toriyama voor het Shonen Jump magazine. Het groeide al snel uit tot een volledige serie, compleet met een anime en verschillende videospellen. De meest recent uitgebrachte titel is Dragon Ball Z: Kakarot.

5. Call of Duty

Deze FPS-klassieker heeft al meer dan 20 miljard dollar binnengeharkt sinds hij voor het eerst uitkwam. Het is een van de bekendste shooterfranchises aller tijden en is door de jaren heen blijven groeien.

De meest recente Call of Duty-titel is Call of Duty: Black Ops Cold War, die in november 2020 uitkomt.

6. Pac-Man

Je zou denken dat Pac-Man na al die jaren wel genoeg fruit zou hebben voor een fruitsalade, maar de Pac-Man franchise is nog steeds going strong. De nieuwste titel uitgebracht onder de Pac-Man paraplu is Pac-Man Geo-a mobiele app die je real-life locatie gebruikt als een belangrijk element van de gameplay. In 2020 heeft de Pac-Man-franchise meer dan 15,1 miljard dollar opgeleverd.