Het moet wel een van de meest prangende vragen zijn die een ouder kan hebben over gamen, afgezien van de vraag of gewelddadige gamen gewelddadige gamers maakt. Mensen hebben over het algemeen een mening over hoeveel gamen te veel is. Helaas kan ik je die mening niet echt geven, omdat uit onderzoek niet blijkt dat de tijd die aan gamen wordt besteed, bepaalt of een gamer “verslaafd” is. De redenen waarom ze spelen zijn veel belangrijker. Dat is een onderwerp voor een andere post.

Gamen van de totale hoeveelheid schermtijd

Voordat ik hier een mening over geef, moeten we een andere belangrijke vraag stellen. Heb je het echt over videospelletjes of heb je het over de totale schermtijd tussen gamen, YouTube, sociale media en al het andere dat we op onze apparaten en computers doen. Het is heel gebruikelijk voor ouders om de twee activiteiten als één en dezelfde te behandelen.

Hoewel de kwestie van de totale schermtijd een reëel probleem is, moeten we gamen scheiden van de algemene schermtijd. Gamen is ongelooflijk genuanceerd in termen van hoe we het proberen te gebruiken om ons voldaan te voelen. Online gaming is een gemeenschap die rijk is aan nuance en complexe sociale interacties die zowel op wedstrijdsport als op een fantasyroman kunnen lijken. Ik ga me specifiek richten op gamen omdat, hoewel algemene schermtijd en gamen zeer nauwe neven zijn in termen van hoe de hersenen erop reageren, de motivatie om games te spelen uniek is.

Het zinnige antwoord op de prangende vraag

Ik denk dat ik je kan helpen een zinnig antwoord te krijgen. Ik ben een leraar, een ouder en onder andere een gamer. Ik heb het gevoel dat ik door mijn unieke kijk op dit onderwerp een goed inzicht heb in hoe gamen als hobby in onze week past. Ik weet ook hoe de grens snel kan vervagen en hoe die hobby kan veranderen in een gewoonte. Het is misschien interessant om te weten dat de Universiteit van Oxford van mening is dat 1 uur gamen per dag beter is dan helemaal niet gamen als we het hebben over persoonlijk welzijn en geestelijke gezondheid. Tussen uur 1 en 3 verbetert de ervaring niet noodzakelijk de mentale gezondheid, maar is het nog steeds boeiend. Bij 3 uur lijken de voordelen van gamen sterk af te nemen.

Wat mis je?

Je gaat dingen missen als je elke dag meerdere uren aan het gamen bent. Het kan lichaamsbeweging zijn, gezelligheid, huiswerk. Als je elke dag gamen wilt compenseren met nog een dag gamen, lijkt het veel minder op een hobby en meer op een gewoonte.  Idealiter denk ik dat onze gamers het maximum moeten halen uit een gemiddelde van 4 dagen per week. Ik denk niet dat het erg is als die tijd een beetje toeneemt. Ik denk gewoon dat het belangrijk is om niet elke dag te spelen als een patroon.

In principe denk ik dat gamers het meeste uit hun ervaring zullen halen als ze ongeveer 2 tot 3 uur spelen met weloverwogen doelen voor hun sessie. Gaan ze verder dan dat, dan gaan ze voorbij aan de voordelen die videospelletjes kunnen bieden. De houding moet niet zijn dat videospelletjes aan al mijn behoeften zullen voldoen, het gaat er meer om dat videospelletjes een van de vele dingen zijn waar ik in mijn week naar uitkijk.