Er zijn vele vormen van dans, van ballroom tot stijldansen en van disco tot morrisdansen. Dans is altijd een onderdeel geweest van de menselijke cultuur, rituelen en vieringen. Vandaag de dag gaat het bij de meeste dansen om ontspanning en zelfexpressie, hoewel het ook als competitieve activiteit kan worden gedaan. Dansen is een plezierige manier om lichamelijk actiever te zijn en fit te blijven.

Gezondheidsvoordelen van dansen

Dansen kan een manier zijn om fit te blijven voor mensen van alle leeftijden, vormen en maten. Het heeft een breed scala aan fysieke en mentale voordelen, waaronder:

· Toegenomen spierkracht, uithoudingsvermogen en motorische conditie

· Verhoogde aerobe conditie

· Verbeterde spierspanning en -kracht

· Gewichtsbeheersing

· Sterkere botten en minder kans op osteoporose

· Betere coördinatie, lenigheid en flexibiliteit

· Beter evenwicht en ruimtelijk inzicht

· Meer zelfvertrouwen

· Beter mentaal functioneren

· Verbeterd algemeen en psychologisch welzijn

· Meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde

· Betere sociale vaardigheden.

· Aan de slag met dansen

Hoe je dansen kan beoefenen

Dansen kan zowel competitief als sociaal worden beoefend. Het kan een geweldige recreatieve en sportieve keuze zijn, omdat iedereen van elke leeftijd mee kan doen. Het maakt niet uit of het koud is of regent, want dansen gebeurt meestal binnenshuis.

De uitrusting die je voor het dansen nodig hebt, hangt af van de dansstijl die je kiest. Voor tapdansen bijvoorbeeld moet je tapschoenen kopen, terwijl voor ballet balletpantoffels en balletkleding nodig zijn. Om te beginnen, kies een stijl die je leuk vindt, of wilt proberen, kijk in de Gouden Gids of online voor dansscholen in je omgeving en neem deel aan een les.

Soorten dans

Er zijn vele dansstijlen om uit te kiezen, elk met zijn eigen attracties. Populaire dansstijlen zijn onder andere:

· Ballet – meestal uitgevoerd op klassieke muziek, deze dansstijl richt zich op kracht, techniek en flexibiliteit.

· Ballroomdansen – dit omvat een aantal stijlen van partnerdansen, zoals de wals, swing, foxtrot, rumba en tango.

· Buikdansen – deze dansstijl komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is een leuke manier om te bewegen.

· Hip-hop – meestal uitgevoerd op hip-hop muziek, deze urban dansstijl kan breaking, popping, locking en freestylen inhouden.

· Jazz – een energieke dansstijl met kicks, sprongen en draaien op de maat van de muziek.

· Paaldansen – wordt steeds populairder als vorm van lichaamsbeweging. Het is sensueel dansen met een verticale paal en vereist spieruithoudingsvermogen, coördinatie en kracht in boven- en onderlichaam.

· Salsa – een mix van Caribische, Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden. Salsa is meestal een partnerdans en legt de nadruk op ritme en sensualiteit.

· Square-dancing – een soort volksdansen waarbij vier paren in een vierkantpatroon dansen, om elkaar heen bewegen en van partner wisselen.