Robotkwallen en in je pyjama blijven – hoe kunnen deze dingen helpen om de wereld te redden? We onderzoeken hoe technologie enkele van de grootste milieuproblemen van de planeet aanpakt. Sommige van deze initiatieven helpen mensen, sommige bomen, sommige de zee – maar allemaal helpen ze de planeet Aarde!

Robotkwal

Dit is een slimme kwal! In 2021 zijn kwallen niet langer hersenloze, harteloze klodders – in plaats daarvan zijn robotkwallen klaar om koraalriffen te redden. Onderzoekers van de universiteiten van Southampton en Edinburgh hebben zojuist de nieuwste aquatische robot – de robotkwal – vrijgegeven, die is ontworpen om bedreigde koraalriffen veilig te verkennen. Kwalrobots voeren taken uit die te delicaat zijn voor menselijke duikers, zoals het observeren, verkennen en herstellen van kwetsbare koraalriffen.

Ze zijn gemaakt met behulp van een 3D-printer, zijn gemaakt van zacht, flexibel rubbermateriaal en gebruiken kleine maar krachtige propellers om te zwemmen.

Deze robots zien er niet alleen uit als een Aurelia aurita (gewone kwal), maar zijn ook zo ontworpen dat ze even efficiënt kunnen voortbewegen.

Aquatische robots

Hoewel er al tientallen jaren traditionele aquatische robots worden gebruikt, zijn er maar weinig die een efficiënte verplaatsing combineren met een grote wendbaarheid. Uit de laatste tests blijkt dat de robot van de kwal zichzelf kan voortbewegen op een manier die “tien tot 50 keer efficiënter is dan typische kleine onderwatervoertuigen die worden aangedreven door propellers”. De ontwikkeling van autonome diepzee robots zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen, om gelijke tred te houden met offshore ontwikkelingen die steeds meer kwetsbare mariene milieus in gevaar brengen.

Plastic afval verminderen

Volg het pad van de plastic bakstenen… misschien eet of rijdt je binnenkort wel op je oude waterflessen. De meesten van ons weten dat het merendeel van het plastic in de wereld niet wordt gerecycled in de fabrieken van de conventie.

Om dit probleem op te lossen, komen onderzoekers met een breed scala aan oplossingen – van het smelten van plastic om wegen te maken, of het helemaal verwijderen van plastic flessen en het maken van containers van zeewier. Misschien zullen we nooit meer op dezelfde manier naar een plastic waterfles kijken.

Gigantische hoeveelheid

Maar wat wordt er gedaan om de meer dan vijf biljoen stukjes plastic te verwijderen die nu al in de oceaan liggen? Ocean Cleanup schat dat het duizenden jaren en miljarden dollars zou kosten om dit probleem alleen al met conventionele methoden (schepen en netten) aan te pakken. De enorme omvang van het probleem dringt tot je door als je beseft dat er niet één, maar vijf vuilnisbelten in de oceaan zijn.

De grootste, de Great Pacific Garbage Patch, is verstikt met 80.000 ton plastic – dit staat gelijk aan 500 jumbojets. Ocean Cleanup bracht ingenieurs, onderzoekers, wetenschappers en computermodelers samen om een oplossing te ontwerpen: lange drijvende barrières die fungeren als kunstmatige kustlijnen, en wind, golven en stromingen in staat stellen het plastic passief op te vangen en te concentreren.