Sean Chou denkt dat robots dom zijn. En hij staat niet alleen in zijn openhartige oordeel. “Je hoeft alleen maar ‘YouTube robot fail’ in te typen”, zegt Chou, CEO van de in Chicago gevestigde AI-startup Catalytic.

En ook al worden ze steeds slimmer en bedienen ze de industrie op nieuwe manieren, Chou is stellig in zijn overtuiging dat “we nog ver verwijderd zijn van ‘Terminator’.” Met andere woorden, kunstmatige algemene intelligentie – het mensachtige spul.

Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat de machines niet opkomen. Het is dat ze veel langzamer opkomen dan sommige van de meer ademloze media je willen doen geloven – wat geweldig nieuws is voor de meeste van degenen die denken dat robots en andere AI-gedreven technologie binnenkort hun baan zullen inpikken. De meeste van zijn de operatieve woorden.

AI zal sommige banen vervangen

Om het maar ronduit te zeggen: AI zal in de toekomst banen gaan vervangen. Werknemers in sectoren variërend van gezondheidszorg tot landbouw en industriële sectoren kunnen allemaal verstoringen in de aanwerving verwachten als gevolg van AI. Het is niet allemaal slecht nieuws. De vraag naar werknemers, vooral in robotica en software engineering, zal dankzij AI naar verwachting stijgen.

Veel deskundigen zijn het erover eens dat een aantal beroepen in de komende vijf tot tien jaar volledig zal worden geautomatiseerd. Een groep van senior-level tech executives die samen de Forbes Technology Council vormen, noemde er 13, waaronder verzekeringstussenpersonen, magazijn- en productiebanen, klantenservice, onderzoek en data-entry, lange afstand vrachtvervoer en een enigszins verontrustend brede categorie met de titel “Alle taken die kunnen worden geleerd.”

In een essay geplaatst op Medium, AI goeroe Kai-Fu Lee – CEO van Sinovation Ventures en auteur van het 2018 boek “AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order” – stelt dat 50% van alle banen binnen 15 jaar door AI zal worden geautomatiseerd.

Hoeveel banen dan?

Volgens het “The Future of Jobs Report 2020” van het World Economic Forum zal AI tegen 2025 wereldwijd 85 miljoen banen vervangen. Hoewel dat beangstigend klinkt, zegt het rapport verder dat het in datzelfde tijdsbestek ook 97 miljoen nieuwe banen zal creëren.

“Accountants, fabrieksarbeiders, vrachtwagenchauffeurs, paralegals en radiologen – om er maar een paar te noemen – zullen te maken krijgen met een disruptie die vergelijkbaar is met die waarmee boeren te maken kregen tijdens de industriële revolutie,” schreef hij. “Uit onderzoek blijkt dat het tempo waarin AI banen zal vervangen alleen maar zal toenemen, en zowel hoogopgeleiden als laagopgeleiden zal treffen.”

En volgens een recent verhaal in Becker’s Hospital Review zal AI bepaalde taken in de gezondheidszorg overnemen die te maken hebben met revenue cycle management. Gezien deze ontwikkelingen en voorspellingen, en gebaseerd op meerdere studies – onder andere van het McKinsey Global Institute, de Universiteit van Oxford en het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics – is er een enorme en onvermijdelijke verandering op til. Theorieën over de aard van die verandering zijn er in overvloed. En veel van die theorieën zijn niet somber of somber, zoals je tot je genoegen zult vernemen.